Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys

Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys on toiminut aktiivisesti lasten, nuorten sekä aikuisten musiikkiharrastuksen hyväksi vuodesta 1979 lähtien. Yhdistyksen toiminta koostuu puhallinorkesteritoiminnasta ja nuorisoteatterista. Yhdistyksen orkesteritoiminnassa on tällä hetkellä mukana noin 100 soittajaa ja musikaaleissa on mukana noin 60 harrastajaa, mikä on paljon verrattuna Rantasalmen väkilukuun (n. 3 600). Toimintaa on kehitettävä jatkuvasti, jotta se olisi mielekästä sekä tekijöiden että yleisön näkökulmasta. Myös harrastajien keräämiseksi on tehtävä töitä, koska paikkakunnan väkiluku on laskussa. Tervetuloa mukaan toimintaan siis myös Rantasalmen ulkopuolelta!

Orkestereita on kahdeksan ja ne esiintyvät vuosittain aktiivisesti Rantasalmella ja sen lähiympäristössä. A-, B- ja C-puhallinorkesterien lisäksi yhdistyksessä on kaksi soulia ja muuta rytmimusiikkia soittavaa nuorten Soul System -yhtyettä, A-orkesterilaisista koottu pienempi Ihmekvintetti-kokoonpano, Aikuisten viihdeorkesteri sekä Aikuisten puhallinorkesteri. Omia konsertteja yhdistys järjestää vuodessa n. 15 kpl ja orkesterit esiintyvät kymmenissä muissa tilaisuuksissa vuoden mittaan – esimerkiksi vuonna 2016 yhdistys järjesti yhteensä yli 60 musiikki- tai teatteriesitystä/-tilaisuutta.

Nuorisoteatteri ja lastenteatteri Ranttali valmistavat vuosittain 1–2 musikaalia, joita esitetään noin kymmenen kertaa kutakin. Orkesteri tekee monipuolista yhteistyötä kuorojen, muiden orkesterien sekä teatteriryhmien kanssa. Yhdistys tekee myös voimakasta yhteistyötä Järvi-Saimaan kansalaisopiston kanssa, joka järjestää soiton- ja teatterinopetusta Rantasalmella. Yhteistyö kunnan ja sen koulujen kanssa on myös merkittävää. Toimintamme tavoite on tarjota nuorille ja aikuisille mahdollisimman korkeatasoista ja monipuolista opetusta ja toimintaa musiikin ja teatterin parissa. Samalla tarjoamme rantasalmelaisille sekä muille Etelä-Savon asukkaille kulttuuripalveluita konserttien, teatteriesitysten sekä muiden tapahtumien muodossa. Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys on yksi tärkeimmistä kulttuurintuottajista Rantasalmella.

Musiikki- ja teatterisali Tornado on yhdistyksen omistama 195-paikkainen sali. Tornado on remontoitu viimeksi vuonna 2012 talkoovoimin ja Leader-rahoituksen turvin. Salissa on ammattiteatteritasoinen ääni- ja valokalusto ja sitä vuokrataan myös yhdistyksen ulkopuoliseen käyttöön. Tornado-saliin voit tutustua lisää sen omalta sivulta.

Monessa mukana
Rantasalmen puhallinorkesteri on ollut mukana useissa valtakunnallisissa nuorten taidetapahtumissa ja saavuttanut hopeamitalitason puhallinorkesterien SM-kisoissa vuonna 1993. Keväällä 2004 Rantasalmen A-puhallinorkesteri konsertoi Valtakunnallisilla Puhallinpäivillä Savonlinnassa ja kesällä 2006 & 2016 Hamina Tattoossa. Orkesteriyhdistys on järjestänyt vuosina 2006 ja 2013 valtakunnallisen Ruskatrööttä-tapahtuman. Suomen puhallinorkesteriliitto palkitsi orkesterin parhaasta Puhallinmusiikin päivän tapahtumasta keväällä 2012. Vappuna 2013 orkesteri esiintyi presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä.

Orkesteri on tehnyt esiintymismatkoja ulkomaille 12 kertaa, viimeksi kesällä 2015 Viroon.  Vuonna 2009 Rantasalmen puhallinorkesteri julkaisi 30-vuotisjuhlalevyn ja vuonna 2014 35-vuotisjuhlan kunniaksi levyn Rantasalmi – Rivage détroit, jossa solisteina on orkesterin riveistä nousseet oopperalaulajat Joonas Asikainen ja Anu Ontronen. Suomen Puhallinorkesteriliitto on valinnut Rantasalmen Puhallinorkesterin Vuoden Puhallinorkesteriksi 14.3.2015 ja Etelä-Savon Maakuntaliitto orkesterin Etelä-Savon parhaaksi 11.5.2015. Lisäksi vuonna 2015 Alfred Kordelinin säätiö myönsi yhdistykselle taiteen palkinnon.

Nuorisoteatteri on valmistanut yhteensä 35 musikaalia/teatteriesitystä, joista viimeisin oli Oliver! 2017. Seuraavat ensi-illat ovat Yökyöpelit syksyllä 2017 ja Hairspray keväällä 2018.  Rantasalmen Puhallinorkesterin on perustanut ja sitä vuoteen 2003 saakka johtanut Risto Nyyssönen. Vuodesta 2003 lähtien orkesteria on johtanut musiikinopettaja ja kapellimestari Marja Ikonen. Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistyksen puheenjohtajana toimii Petteri Koskikallio ja Rantasalmen Nuorisoteatterin puheenjohtajana Päivi Turkki. Orkesterin entiset soittajat ovat aina Rantasalmella ollessaan tervetulleita mukaan soittamaan orkesterin esiintymisiin ja konsertteihin!

Tällä hetkellä (v. 2017–2018) yhdistyksessä on käynnissä myös Pyörre-hanke, josta voit lukea tarkemmin myös hankkeen omalta sivulta.

Liity yhdistyksen jäseneksi!

Jäsenmaksu on 25 €/vuosi/henkilö tai 75€/vuosi/perhe

Jäsenedut:

• Yhdistyksen jäsenet ovat ryhmätapaturmavakuutettuja harjoituksissa, esiintymisissä sekä matkalla harjoituksiin ja esiintymisiin.
  • Yhdistyksen jäsenet saavat alennuksia kesä- ja viikonloppuleireistä.
  • Yhdistyksen jäsenet saavat stipendirahaa muille kuin yhdistyksen järjestämille musiikki- ja teatterileireille osallistuessaan.
  • Yhdistyksen jäsenet pääsevät virkistys- ja koulutusmatkoille yhteisellä bussilla ilmaiseksi tai halvempaan hintaan.
  • Yhdistyksen jäsenille Tornadon vuokrat, pukuvuokrat ja soitinvuokrat ovat alennettuja.

Lisätietoja saat yhdistyksen puheenjohtajalta: pkoskikallio(at)gmail.com tai puh. 050-555 7672.